Wandelroutes

Wandelen met wetenswaardigheden

wandelroute-goudsberg-middelpunt-van-nederland
Download wandelroute folder

Het belangrijkste kenmerk van het gebied op en rondom de Goudsberg is de stuwwal uit de voorlaatste
ijstijd. Het is een prachtig gebied om te wandelen en te genieten van de natuur en de vele zichtbare restanten uit het verleden. Er zijn 5 wandelroutes uitgezet, elk gemarkeerd met gekleurde pijlen, aangebracht op houten paaltjes.
De routes zijn in één richting te lopen. De gele route gaat met de klok mee, de andere vier routes gaan tegen de klokrichting in.

De Goudsberg – 8,2 km (blauw)

Mooie boswandeling over de toppen van het Veluwe massief bij Lunteren. Ruim een eeuw geleden stonden er nog geen bomen op de heuvels en boden ze vrij zicht over de Gelderse Vallei. Nu liggen de toppen half verscholen in het lover, maar gelukkig kan er nog op een aantal plekken worden genoten van een mooi uitzicht. Met name bij de nieuwe Hessenhut boven op de Goudsberg en bij de notarisbank, dichtbij het Middelpunt van Nederland. In de grote zandgroeve is in de loop der jaren een bijzondere vegetatie ontstaan. Tegen het einde van de wandeling passeert u aan de voet van de Goudsberg enkele afgravingen. Daar is in het begin van de 20ste eeuw zand weggehaald voor de bouw van het kippenlijntje: de spoorlijn Ede- Barneveld. Destijds liep er een speciale aftakking van het spoor naar de zandgraverij om het zand gemakkelijk te vervoeren.

Luntersche Buurtbosch – 5,1 km (groen)

Aardige wandeling door het Buurtbosch. Curieus aan dit door notaris van den Ham verwezenlijkte bos is de padenstructuur. Zij vormen samen een tekening van een tak met bladeren. Op een landkaart of vanuit de lucht is de vorm nog enigszins herkenbaar, voor de wandelaar is het veel extra meters om van A naar B te lopen. Door dit aparte lanenpatroon en door de bijzondere ontstaansgeschiedenis is dit Luntersche Buurtbosch inmiddels een rijksmonument. Bezienswaardigheden langs de route zijn het Pinetum (op de Boslaan even afwijken van de route, ingang tussen Lunterse Boer en Bosbad) en de uitzichttoren De Koepel op de Galgenberg. De Koepel is in het zomerseizoen te bezoeken. Daarvoor kunt u terecht bij koepelbeheerder die naast De Koepel woont.

Fislerwoud – 2,4 km (bruin)

Ommetje door een vlak gedeelte van het Buurtbosch, dichtbij het dorp Lunteren. Dit deel was al eerder bos dan het Buurtbosch. Het Fislerwoud was vroeger eigendom van de familie Reiger, die in Ederveen op de Bruinhorst woonde. Zij lieten het terrein als ‘plantsoen’ inrichten om een eind te maken aan de twisten tussen burgers die het wilden gebruiken om te sprokkelen en de boeren die er liever heide voor hun schapen zagen. Midden in het gebied komt u langs de paaskolk, een natuurlijke poel met een waterdichte leemlaag die destijds gebruikt werd om de schapen te laten drinken en te wassen voordat ze werden geschoren. Aan het begin van de wandeling loopt u langs twee andere poelen. Inmiddels hebben die een betonnen bodem en zijn speciaal aangelegd als eendjesvijver. ‘Even naar de eendjes gaan’ is een begrip in veel Lunterse gezinnen.

Wekeromse Zand – 6,7 km (rood)

Een rustig wandelgebied waarin nog een flink stuk open stuifzand met indrukwekkende vergezichten. Het Wekeromse Zand is één van de weinige plekken in Nederland waar het stuifzand nog in beweging kan komen als het hard waait. De unieke open zandvlakte is niet alleen om doorheen te wandelen, maar is ook van belang voor de diverse bijzondere planten en dieren die in of rond het stuifzand leven. Bij de vijfsprong, dichtbij een Celtic Field –één van de grootste van Nederland– is een boerderij uit de ijzertijd gereconstrueerd. Ook kunt u daar zien hoe een akkertje uit de ijzertijd er ongeveer uitzag. Een mooie en informatieve plek waar u ook even kunt uitrusten. Op de website van het Geldersch Landschap & Kasteelen www.glk.nl is een specifieke folder over dit gebied te downloaden.

Lunterse Boer – 13,6 km (geel)

Deze wandelroute gaat door een afwisselend gebied. U loopt door het Buurtbosch, langs en door de Lunterse Eng en twee keer steekt u de Hessenweg over. U komt langs de nieuwe Hessenhut, het Middelpunt van Nederland en langs de grote zandgroeve richting het Wekeromse Zand.
U komt onderweg grafheuvels tegen, u loopt langs delen van de langste nog zichtbare wildwal van Nederland en u kunt een kijkje nemen bij de Germaanse Put, een diepe kuil waaruit de boeren uit de omgeving water haalden. Om de bron bereikbaar te houden is rond 300 voor Christus een holle boomstam ingegraven, waardoor het een echte put werd. Als u weer terug bent in het Buurtbosch komt u langs het Pinetum en even verder De Koepel om tenslotte af te dalen naar het dorp Lunteren.

 

Honden zijn toegestaan mits aangelijnd. In het deel van het bos ten westen van de Molenweg mogen honden onder appèl los lopen.